Mindfulness training

De diagnose kanker heeft vaak grote impact en gaat gepaard met veel emoties. Het ervaren van stress is daarbij onvermijdelijk. Het kan voorkomen dat er bijna geen ruimte meer is om andere dingen te ervaren. Ook in roerige tijden, zoals het krijgen van de diagnose kanker en alle behandelingen die erbij horen, kan de mindfulness training u helpen te leren zo goed mogelijk om te gaan met wat er aan de hand is.

Mindfulness voor mensen met kanker, naasten en nabestaanden is een training in aandacht. Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we meestal de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens. Dit heeft helaas vaak een tegenovergesteld effect. De training leert u om bewuster stil te staan bij uw ervaring van het “hier en nu” en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met de klachten om te gaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij mensen met kanker die deelnemen aan een mindfulness training vermindering van stress ervaren (angst en somberheid) en verbetering in kwaliteit van leven en welzijn.

De training is bedoeld voor mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en nabestaanden. Ook voor mensen die behoefte hebben aan een of meer herhalingslessen. De training wordt gegeven door Aad van den Berg, psychiater en gekwalificeerd mindfulness trainer (VMBN cat. I).

Een mooie gelegenheid om met mindfulness kennis te maken. Mocht je er al bekend mee zijn, dan geeft dit de mogelijkheid om het samen met anderen te beoefenen en wellicht zorgt het voor nieuwe inspiratie. Lees in de agenda wanneer er weer een training is.

Onderdelen van de training zijn:

  • Begeleide aandachts- en concentratieoefeningen
  • Eenvoudige bewegingsoefeningen
  • Oefeningen om het bewustzijn in het dagelijkse leven te vergroten
  • Oefeningen gericht op het anders omgaan met gedachten en emoties die makkelijk tot piekeren en stress kunnen leiden
  • Uitleg betreffende aandacht, angst, stress, gedragspatronen en somberheid
  • Gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen
Plaats: Toon Hermans Huis Roermond
Begeleiding: Aad van den Berg
Gastvrouw: Wilma Mesman
Duur en frequentie: Ook in t volgend jaar een nieuwe mindfulnesstraining, hou hiervoor onze website in de gaten.
Data: zie agenda
Tijdstip: Inloop vanaf 13.30 uur met koffie/thee, training van 14.00 tot 16.00 uur
Aantal deelnemers: 6-12
Kosten: Kosten bedragen € 35,00 voor 8 bijeenkomsten te voldoen aan Toon Hermans Huis Roermond of contact bij eerste bijeenkomst.
Aanmelden: Indien je wilt deelnemen aan de mindfulness-training, graag aanmelden via: info@toonhermanshuisroermond.nl. Aad van den Berg neemt voor aanvang van de training nog telefonisch contact op met elke deelnemer.