Vrienden van Toon stellen zich voor: Anatech

Wij stellen aan u voor: Anatech te Sittard, aan het woord is Jeroen Plompen (Chief Executive Officer).

Wat voor een soort bedrijf is Anatech?
Anatech is een ontwikkelaar en producent of analytische meetinstrumenten en accessoires voor materiaal karakterisatie voor laboratoria sinds 1987. Gespecialiseerd in thermische analyse, gas dosering, weegcel technologie, autosamplers en polymeer extrusie. Onze producten worden verkocht door zogenoemde resellers als OEM producten (ook wel private label genoemd) in ruim 120 landen over heel de wereld aan onderzoeksinstituten, productontwikkeling- en kwaliteitscontrole afdelingen. Anatech is vaak bekroond met prijzen voor onze innovatieve ontwerpen en creatieve oplossingen.

De coronacrisis heeft voor jullie vast veel impact. Hoe zijn jullie daarmee om gegaan?
Anatech is vanwege de markt waar wij in zitten normaal gezien relatief goed in het ontspringen van de dans in geval van een economische crisis. In dit geval, daar het een pandemie betreft, moesten wij er ook aan geloven. Wij hebben de veiligheid van onze medewerkers vooropgesteld en hebben de productie verlaagd om met de verlaagde vraag om te gaan. Onze faciliteit gaf ons de ruimte om op locatie te blijven werken waar de werknemers, als mogelijk, de mogelijkheid kregen om thuis te werken. De meerderheid van de werknemers heeft ervoor gekozen om naar kantoor te blijven komen. Verder hebben wij de verschillende maatregelen nauw opgevolgd en kunnen we wel stellen dat we onze medewerkers op die manier veilig en gezond hebben weten te houden. De gedaalde vraag hebben wij zien herstellen in 2021.

Waarom ondersteunen jullie, zelfs tijdens de coronacrisis, het Toon Hermans Huis Roermond?
Waarom zouden we dat niet doen? Een crisis veranderd niets aan het goede doel waal het Toon Hermans Huis voor staat. Juist in geval van crisis is het Toon Hermans Huis extra belangrijk geweest voor de mensen in nood. Door de lockdowns en het terugschalen van de zorg is het extra belangrijk dat de mensen die te maken krijgen met deze verschrikkelijke ziekte zich gesteund voelen en een plekje hebben waar ze zich gehoord voelen, zichzelf kunnen zijn en door het proces kunnen gaan wat deze ziekte met zich mee brengt. Wij als Anatech geloven daarin, geen crisis die daar iets aan veranderd.

Welke woorden zou jij gebruiken om het Toon Hermans Huis Roermond te benoemen?
Een thuis weg van huis: het Toon Hermans huis biedt mensen met de behoefte een huiselijke plek, om zich even ergens anders dan een eigen huis, thuis te voelen. Een mogelijkheid voor afleiding, even iets anders, of juist een goed gesprek.
Warmte: het geeft een gevoel van warmte door aandacht. Aandacht van de vrijwilligers, van mensen die hetzelfde meemaken, van steun door bedrijven uit de regio, steun door een plekje te geven. Het straalt de boodschap uit dat een persoon niet alleen is, in tijden van nood. Een bijzonder essentieel iets.
Samenhorigheid: je bent niet alleen. We zijn er voor je.

Waarom zouden andere ondernemingen er goed aan doen jullie voorbeeld te volgen en deel te nemen aan de Vrienden van Toon?
Ondernemingen zijn er niet alleen om winst te maken, ondernemingen hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. In het geval van het Toon Hermans Huis krijgt elke onderneming wel ergens een keer te maken met een werknemer, of familielid van een werknemer, die in aanraking komt met deze verschrikkelijke ziekte. Hoe mooi is het, om onderdeel te zijn van een stukje hulp aan hen die het nodig hebben op een ongedwongen manier. Een thuis weg van huis mogelijk te maken, en een stukje leed te verzachten alleen al doordat er iemand voor ze is. Wij kunnen ons geen reden bedenken, waarom dit voorbeeld niet te volgen. Als er al een persoon mee is geholpen, is het al de moeite waard.