In memoriam: Mart Martens

Initiatiefnemer en oprichter van de Toon Hermans Huizen is op 24 november j.l. op 77-jarige leeftijd overleden. “Oprichter van het Toon Hermans Huis overleden noemt De Limburger het: Gedreven en volhardend voor het doel waarin hij heilig geloofde.”Op 18 juni 1998 werd op zijn initiatief in Sittard het eerste Toon Hermans Huis in Limburg officieel geopend. Als oncologisch verpleegkundige begreep Mart als geen ander hoe belangrijk het is om naast de reguliere zorg, oog te hebben voor de mens achter de patiënt én voor zijn of haar naasten.Op verzoek van Mart verbond Toon Hermans, geboren en getogen in Sittard, zijn naam aan het huis. Toon Hermans droeg de open huizen voor mensen met kanker een warm hart toe. Hij bezat zelf het prachtige talent om mensen in het hart te raken en bij iedere traan een glimlach tevoorschijn te toveren. Na de opening van Toon Hermans Huis Sittard volgden nog vijf huizen in Limburg.

Deze week bereikte ons het bericht dat de grondlegger van de Toon Hermans Huizen in Nederland, de heer Mart Martens, is overleden. Op 29 mei 2015 verrichtte hij, 17 jaar na de opening van het eerste huis in Sittard, het Toon Hermans Huis Roermond.
Hij was een persoonlijke vriend van Toon. Een aimabel mensen-mens die zag dat ook psycho-sociale hulp, mensen die met kanker worden geconfronteerd verder kan helpen. Een vooruitziende blik. KWF ondersteunt vanaf dit jaar de inloophuizen en ook in de Tweede Kamer wordt nagedacht hoe deze hulp een belangrijkere rol in de zorgketen kan gaan spelen.
In gedachte zijn we bij de nabestaanden en vrienden. De herinnering in Mart leeft voort in alle huizen.
Mart bedankt.