Lezing en informatiebijeenkomst Stichting Kankerpraat

Als Toon Hermans Huis Roermond ondersteunen we mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Dat doen we middels lotgenoten contact, allerlei activiteiten voor onze gasten (creatief, sportief, culinair, ontspanning) en door het organiseren van lezingen en andere activiteiten voor een breder publiek.
Op dinsdagavond 19 september wordt er een informatie bijeenkomst georganiseerd over de Stichting Kankerpraat. Yvonne Wulms,  vrijwilligster bij Stichting Kankerpraat zal vertellen over haar werk bij deze stichting en hoe Stichting Kankerpraat mensen met kanker en hun naasten ondersteunt. Vanaf 19 uur ben je welkom voor een kopje koffie of thee. De lezing begint om 19.30 en duurt circa 1 uur. Daarna is er gelegenheid om in informele sfeer na te praten (tot 21.30). Ben je geïnteresseerd in deze bijeenkomst, meld je dan aan via: info@toonhermanshuisroermond.nl of bel: 0475 856 801. Dit kan tot uiterlijk 15 september. Adres: Willem II singel 17, 6041 HP Roermond.

Introductie:
Mijn naam is Yvonne Wulms en ik ben vrijwilligster bij Stichting Kankerpraat. In 2020 kreeg ik de diagnose darmkanker met uitzaaiingen, in 2021 werd ik palliatief verklaard. Ik kreeg veel hulp aangeboden door professionals in de zorg en een medisch psycholoog. Een oncologie verpleegkundige van Care 4 cancer ging met mij en mijn gezin in gesprek. Daarnaast kon ik altijd terugvallen op de casemanagers bij de poli oncologie. Kortom: er is een batterij aan hulpverlening mogelijk alleen moet je ze als patiënt wel zelf zien te vinden. Er wordt nog maar weinig aangeboden op het mentale vlak, de grootste aandacht gaat uit naar het fysieke stuk van kanker. Begrijpelijk, maar als patiënt heb je meestal net zoveel behoefte aan mentale ondersteuning als aan fysieke zorg want er komt nogal wat op je af.
Gaandeweg kwam ik steeds meer in contact met lotgenoten en merkte ik dat ik bij deze mensen vaak aan een half woord genoeg had. Zij begrepen wat ik, maar ook wat mijn gezin doormaakte. Ik kwam bij toeval in contact met Ken Driessen om een podcast te maken over de palliatieve fase waar we ons beiden in bevinden. Tijdens het gesprek kwamen we beiden tot dezelfde conclusie: hoe mooi het zou zijn als je op een laagdrempelige manier met lotgenoten in contact zou kunnen komen, zonder dat de patiënt veel moeite moet doen om zelf de eerste stap te zetten. Wegens privacy redenen kan dit niet zomaar maar het is Ken en zijn vrienden gelukt om hier een manier voor te vinden. In november 2022 zijn we van start gegaan en verspreidt het zich langzaam als een olievlek: er hebben al vele mooie gesprekken plaatsgevonden. Tijdens de informatie bijeenkomst in het Toon Hermanshuis Roermond wil ik je namens Stichting Kankerpraat wat meer vertellen over de stichting en onze werkwijze.

Meer informatie over de stichting via www.kankerpraat.nl