Expositie Lena Jessen: De liefde voor het niet perfecte

Vanaf juni 2020: De mens staat centraal in het werk van Lena Valbæk Jessen. Een mens, die niet hoeft te passen in het hokje, die niet perfect hoeft te zijn. Haar werk in de gehandicaptenzorg heeft Valbæk Jessens liefde voor het niet perfecte en afwijkende laten groeien. Ondanks het experimenteren in haar werk met materialen, technieken en stijlen, is er zeker een rode draad in te herkennen.

Zo is er de huid, die zowel als schildershuid en als menselijke huid terugkeert in haar werk. Acrylverf, een diversiteit aan materialen en expressief kleurgebruik vinden hun weg op het doek. Door het aanbrengen van vele dunne laagjes verf en het toepassen van vloeipapier ontstaat er in het werk van haar een huid en daarmee een spannend en doorwerkt vlak. Haar grote inspiratie is de Franse schilder Etienne Gros.

Ook het gelaat is terug te vinden in het werk van Lena. Het zijn geen portretten, maar het is meer een studie van het gelaat. Soms is het uitgangspunt het gelaat van een bestaand iemand, maar al snel gaat het gelaat een eigen leven leven en wordt het autonoom.

De Franse filosoof Emmanuel Levinas staat aan de basis voor de fascinatie en liefde die Lena voor de mens koestert. Levinas geeft aan de verschillen tussen mensen te overbruggen door het ‘ik’ en daarbij het oordeel te neutraliseren. Het is daarom dat de werken van Valbæk Jessen geen titels hebben: de ruimte is leeggemaakt zodat deze vrij is van oordeel, en open is voor de bezoeker. Nu is er ruimte voor u om het verhaal van haar werken te interpreteren en vertellen: schilder en toeschouwer maken samen middels de schilderijen verbinding.

Over Lena Valbæk Jessen:

  • Geboren in Denemarken in 1964
  • Sinds 1989 in Nederland, woonachtig in Buggenum.
  • Op haar 39ste is zij begonnen met tekenen en schilderen. Zij is gestart op de tekenschool in Linne en de laatste 15 jaar werk zij onder begeleiding van docent Joke Martens.

NB: Diegene die ons huis alweer hebben bezocht is het misschien opgevallen dat in het huis nieuwe schilderijen hangen. Deze bijzondere werken zijn gemaakt door Lena Jessen. Vanaf 17 augustus kan contact opgenomen worden met de administratie@toonhermanshuisroermond.nl voor het maken van een afspraak om de werken te bewonderen.